|
Cautare
|
15.10.2024
Raul Urdă a preluat oficial cel de-al doilea mandat de primar al oraşului Întorsura BuzăuluiPrimarul oraşului Întorsura Buzăului, Raul Urdă, care a obţinut al doilea mandat în urma alegerilor locale din luna iunie, a depus jurământul în cadrul unei şedinţe festive desfăşurate astăzi, la care au participat noii consilieri locali, reprezentanţii Prefecturii, precum şi alţi invitaţi. Raul Urdă a amintit, printre altele, că a fost ales pe lista Alianţei pentru Întorsura Buzăului USR-PNL şi că îşi va ţine promisiunea de a-l propune pentru funcţia de viceprimar pe liberalul Silviu Popica, cel care a ocupat această funcţie în ultimii patru ani. Viitorul consiliu local al oraşului Întorsura Buzăului va fi compus din nouă reprezentanţi ai Alianţei USR-PNL, trei de la AUR, doi de la PSD şi unul de la PMP. Articolul Raul Urdă a preluat oficial cel de-al doilea mandat de primar al oraşului Întorsura Buzăului apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
Se deschide circulația pe Ocolitoarea municipiului Sfântu GheorgheMâine, de la ora 13.00 se va deschide circulația pe Varianta Ocolitoare Sfântu Gheorghe. Odată cu deschiderea acestui nou obiectiv de infrastructură din județul Covasna, traficul rutier de tranzit nu va mai fi nevoit să traverseze localitatea. Construcția Variantei Ocolitoare Sfântu Gheorghe a costat apeoape 250 de milioane de lei, fără TVA, și a fost finanțată prin fonduri europene, a anunțat Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Pe traseul noii Variante Ocolitoare, de 11,56 km, au fost construite inclusiv 4 sensuri giratorii care asigură conexiuni cu DN12, DJ103B și DN13E. Drumul ocolitor dispune și de 2 Spații de servicii, dotate cu toalete publice și locuri de parcare pentru autoturisme și autocamioane. Autor: Rodica Boariu Articolul Se deschide circulația pe Ocolitoarea municipiului Sfântu Gheorghe apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
Amenzi de peste 1 milion de lei aplicate de Garda de Mediu CovasnaGarda de Mediu Covasna a aplicat anul acesta 75 de amenzi contravenţionale în valoare totală de aproape un milion de lei şi a suspendat activitatea a şase societăţi comerciale pentru diverse abateri de la legislaţie, informează conducerea instituţiei. Printre neregulile constatate s-au numărat lipsa sau nerespectarea actelor de reglementare, depozitarea deşeurilor în spaţii neautorizate, eliminarea prin ardere a deşeurilor, transportarea materialului lemnos peste cursuri de apă, precum şi depozitarea lemnului în albiile pâraielor. De asemenea, s-au aplicat sancţiuni pentru neasigurarea colectării separate a deşeurilor sau nerespectarea obligaţiilor privind funcţionarea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje, a precizat Garda de Mediu Covasna. Articolul Amenzi de peste 1 milion de lei aplicate de Garda de Mediu Covasna apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
România, prima ţară din UE care a introdus ca materie opţională la liceu „Istoria evreilor – Holocaustul”Comisia Europeană salută România ca prima ţară din Uniunea Europeană care a introdus ca materie opţională la liceu „Istoria evreilor – Holocaustul”. Acest lucru este consemnat în primul raport intermediar al Strategiei Uniunii Europene privind combaterea antisemitismului. În România, programa se aplică începând cu anul şcolar trecut şi include studii de caz sugerate de reprezentanţii comunităţilor evreieşti din ţara noastră. Strategia Uniunii Europeane a stabilit o serie de măsuri articulate în jurul a trei piloni: prevenirea tuturor formelor de antisemitism, protejarea și promovarea vieții evreiești și promovarea cercetării, educației și comemorării Holocaust-ului. Conform raportului dat publicității de Bruxelles, România este unul dintre statele membre care au elaborat o strategie națională de sine stătătoare de combatere a antisemitismului, au numit un coordonator național pentru combaterea acestui fenomen și au acceptat definiția de lucru antisemitismului, așa cum a fost ea adoptată de Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului la reuniunea sa plenară din 2016 de la București. Ca urmare a strategiei Uniunii Europene, Comisia a instituit propriul eveniment de comemorare a Holocaustului, la 27 ianuarie, marcat printr-o conferință care reunește comunitatea evreiască și supraviețuitorii, lideri europeni și experți. Sursa: RRA Articolul România, prima ţară din UE care a introdus ca materie opţională la liceu „Istoria evreilor – Holocaustul” apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
Tricolorii Under 21 joacă marți pentru calificarea la EURONaționala de fotbal tineret a României, formată din jucători sub 21 de ani, întâlnește, marți seara, pe teren propriu, formația Elveției, în ultimul meci din grupa E de calificare la Campionatul European de anul viitor, din Slovacia. Partida se va disputa pe stadionul Giulești din București, începând cu ora 19.00. Tot marți au loc și celelalte jocuri din grupă, Finlanda-Muntenegru și Albania-Armenia. Înaintea acestor partide, în clasament conduce România cu 19 puncte, fiind urmată de Elveția cu 18 și Finlanda, cu 17 puncte. La turneul final al Campionatului European de anul viitor se califică direct câștigătoarele celor 9 grupe preliminare, dar și cele mai bune 3 formații de pe locurile secunde. Celelalte șase formații de pe locul secund vor disputa în luna noiembrie un baraj în dublă manșă pentru a se decide ultimele trei calificate la EURO 2025. Autor: Valeriu Voaideș Articolul Tricolorii Under 21 joacă marți pentru calificarea la EURO apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
Luptătorii de la CSS Târgu Mureș, 6 medalii la Naționalele Under 20Sportivii secției de lupte a clubului CSS Tg.Mureș au cucerit 6 medalii, dintre care 2 de aur, 1 de argint și 3 de bronz, la Campionatul Național de la Călărași, rezervat categoriei de vârstă sub 20 de ani. Au urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de premiere, devenind campioni naționali Georgiana Lircă și Denis Sămărghițan. Georgiana are dublă legitimare, aceasta reprezentând și Clubul Sportiv Municipal Tg.Mureș, la fel ca și Csipkes Balazs, care a luat argintul la categoria sa de greutate. Medaliile de bronz au fost obținute de Andrei Negura, David Man și Megyesi Csaba. O prestație meritorie a avut și Gabriel Man, care s-a clasat pe locul V. În urma acestor rezultate, CSS Tg.Mureș a terminat pe locul secund în clasamentul pe cluburi. Autor: Valeriu Voaideș Articolul Luptătorii de la CSS Târgu Mureș, 6 medalii la Naționalele Under 20 apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
Peste 300 de joburi vor fi oferite la Târgul de Cariere de la Târgu MureșTârgul de Cariere, cea mai mare rețea de evenimente de recrutare din România și Republica Moldova, revine la Târgu Mureș în 22 octombrie, la Teatrul Național. Angajatorii înscriși oferă peste 300 de locuri de muncă din domeniile cele mai căutate în acest moment, a arătat pentru Radio Târgu Mureș reprezentantul organizatorilor, Maria Petruța:
Organizatorii le transmit celor care vin în căutarea unui loc de muncă să își pregătească din timp CV-ul și să se orienteze despre locurile de muncă oferite de pe site-ul evenimentului. Maria Petruța:
Evenimentul va avea loc în 22 octombrie, între 11:00 și 18:00, iar intrarea este liberă. La eveniment vor avea loc quiz-uri, în cadrul cărora participanții care vor răspunde corect la întrebări vor câștiga premii oferite de companiile prezente. De asemenea, organizatorii vor pune la dispoziție participanților o zonă de gaming, unde aceștia pot lua parte la diverse competiții, care se vor juca pe Playstation 5. Autor: Raluca Creț Articolul Peste 300 de joburi vor fi oferite la Târgul de Cariere de la Târgu Mureș apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
Peste 300 de nevăzători din Mureș vor avea pensiile reduseDecizia recalculării pensiilor a afectat și persoanele cu deficiențe de vedere, cărora pe hârtie le-au scăzut veniturile cu până la 80 la sută. Desigur, banii primiți de aceste persoane nu se pierd, sumele rămân aceleași ca și până acum, însă viitoarele indexări se vor aplica la valorile de pe noile decizii de pensionare, cele reduse. Este și motivul pentru care cu o lună în urmă, pe 19 septembrie, s-a organizat un miting de protest la București, amintește pentru RTM secretarul executiv al Asociației Nevăzătorilor Mureș, Maria David:
O altă problemă se referă la banii puțini, de doar 8000 de lei lunar, pe care fiecare dintre cele 35 de filiale ale Asociației Nevăzătorilor îi primesc de la stat, pentru a funcționa. Aceste asociații au nevoie de bani și pentru decontarea activităților și a programelor cultural-sportive organizate, inclusiv cursuri și materiale de învățare a citirii în limbaj Braille. „Ziua Internaţională a Nevăzătorilor” a fost proclamată pe 15 octombrie 1964 de preşedintele SUA, Lyndon Johnson, iar 1993 Organizaţia Europeană pentru Bunăstarea Nevăzătorilor a denumit-o și „Ziua bastonului alb”. Autor: Valeriu Russu Articolul Peste 300 de nevăzători din Mureș vor avea pensiile reduse apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
Conferinţă şi expoziţie cu accent pe reutilizarea textilelor şi promovarea economiei circulare, la Băile TuşnadÎn cadrul ‘EcoTexHoReCa: Expo şi Conferinţă pentru Textile Sustenabile în Industria Ospitalităţii’, care are loc miercuri la Băile Tușnad, va fi organizată o expoziţie care va prezenta camere de hotel complet echipate cu textile reutilizate, ‘oferind exemple concrete de bune practici în utilizarea materialelor sustenabile‘. La rândul ei, conferința vor reuni experţi şi reprezentanţi din industria ospitalităţii şi textilelor, care vor discuta provocările şi oportunităţile din acest sector. Vor fi prezenţi profesionişti din industria ospitalităţii, manageri de hoteluri şi restaurante, instituţii de învăţământ, organizaţii nonguvernamentale, cercetători şi specialişti în textile sustenabile, atât la nivel local, cât şi naţional şi internaţional. La discuții va participa și consilierul de stat László Borbély, șeful Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, instituţie care coordonează implementarea Strategiei naţionale şi a Planului de acţiune privind economia circulară. Evenimentul este organizat de Asociaţia Profesională Transylvania Textile & Fashion, în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.
Articolul Conferinţă şi expoziţie cu accent pe reutilizarea textilelor şi promovarea economiei circulare, la Băile Tuşnad apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
3,3 milioane lei – valoarea pagubelor produse de incendii sau alte situaţii de urgenţă în trimestrul 3, în HarghitaSuma este în scădere considerabilă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când aceasta a fost de peste 7,9 milioane lei. În urma intervenţiilor pompierilor militari şi civili s-au salvat bunuri de aproape 37 milioane lei, arată datele făcute publice, azi, de Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita. De asemenea, patru persoane au fost rănite şi 44 de animale au murit, în urma incendiilor, iar pompierii au reuşit să salveze două persoane şi şase animale. În trimestrul III al anului, pompierii militari şi civili au participat la 1054 misiuni de intervenţie, număr aproape similar celui de anul trecut. Cele mai multe intervenţii, în aproape 82% din situaţii, au fost la cazurile medicale asistate de SMURD, urmate de intervenţiile la incendii sau alte situaţii de urgenţă. Articolul 3,3 milioane lei – valoarea pagubelor produse de incendii sau alte situaţii de urgenţă în trimestrul 3, în Harghita apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
În ultimii 10 ani, 90 de persoane s-au electrocutat pe vagoanele de tren sau pe podurile feroviare90 de persoane s-au electrocutat în ultimii 10 ani pe vagoanele de tren sau pe podurile feroviare, potrivit datelor CFR S.A. Printre ele, mulți tineri care au ignorat semnalele de avertizare a pericolului și au fost grav răniți ori și-au pierdut viața pentru un selfie făcut la înălțime. Potrivit companiei, tensiunea în linia de contact este de 27.000 de volți, iar cablul sub tensiune creează un câmp electric care poate fi periculos la distanțe mici. Un om care se apropie de cablu, urcându-se pe vagon sau pe locomotivă, devine un fel de paratrăsnet, dacă se află la o distanță mai mică de 1,5 metri de linia de contact. Articolul În ultimii 10 ani, 90 de persoane s-au electrocutat pe vagoanele de tren sau pe podurile feroviare apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
Zilele de 3 ianuarie și 2 mai 2025 ar putea fi declarate zile libereZilele de 3 ianuarie și 2 mai 2025 ar putea fi declarate zile libere, pentru a se face punte cu 2 ianuarie, respectiv 1 mai – prevede un proiect de hotărâre de guvern publicat pe site-ul Ministerului Muncii. Prevederea nu se aplică în cazul locurilor în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza specificului activității. De asemenea, pentru funcționarea justiției ca serviciu public, dispozițiile proiectului nu îi vizează pe magistrați și celelalte categorii de personal din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termen în ziua de 3 ianuarie, respectiv 2 mai 2025. În schimb, se vor face anumite plăți prin Trezoreria statului. Articolul Zilele de 3 ianuarie și 2 mai 2025 ar putea fi declarate zile libere apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
Literele de pe Tâmpa, în culorile roz și bleuBrașovul se alătură altor 11 orașe din țară și iluminează literele de pe Tâmpa în culorile roz și bleu, cu ocazia „Zilei Părinților de Îngeri“, comemorată pe 15 octombrie 2024. Municipiul Brașov transmite astfel un mesaj de solidaritate cu părinții care s-au confruntat cu decesul propriilor copii, precum și un mesaj de conștientizare pentru întreaga comunitate locală. Inițiativa a pornit din Marea Britanie, în 2017, și a fost preluată de mai multe state de pe glob. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, peste 2,3 milioane de copii mor la naștere sau până la vârsta de un an, în întreaga lume. Din acest an și România se alătură țărilor care doresc să sprijine familiile ale căror vieți sunt modificate irevocabil de moartea copiilor. În 12 iunie 2024 a fost adoptată Legea 186/2024 privind instituirea zilei de 15 octombrie ca Ziua naţională de comemorare a copiilor decedaţi în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani, intitulată „Ziua Părinţilor de Îngeri’”. Conform articolului 2 al acestei legi, în scopul marcării „Zilei Părinţilor de Îngeri”, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi organizaţiile neguvernamentale pot organiza evenimente şi activităţi publice. În România, proiectul „Mame cu brațele goale” vorbește în spațiul public despre pierderea de sarcină, pornind de la nevoia acută ca acest subiect să depășească statutul de tabu, iar doliul asociat pierderii de sarcină să fie respectat și însoțit de comunitate. Proiectul a început în Timișoara, în septembrie 2021, ca un proiect artistic, educațional și social, sub umbrela asociației Sinaptica Mehedinți. Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile la: https://www.facebook.com/mamecubratelegoale Articolul Literele de pe Tâmpa, în culorile roz și bleu apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
O nouă ediție a Cercului de Donatori MureșFundația Comunitară Mureș anunță cea de-a 14-a ediție a evenimentului Cercul de Donatori Mureș, care va avea loc pe data de 21 noiembrie. Evenimentul reunește comunitatea locală, cu scopul de a sprijini proiecte care aduc un impact pozitiv în societate. Cercul de Donatori Mureș este o platformă de strângere de fonduri care permite participanților să susțină financiar proiecte locale ce au nevoie de sprijin, precizează directorul executiv al fundației, Gal Sandor.
Termenul limită pentru depunerea proiectelor este 15 octombrie. Toate proiectele înscrise vor fi evaluate, iar cele selectate vor fi prezentate în cadrul evenimentului din noiembrie. Autor: Raluca Creț Articolul O nouă ediție a Cercului de Donatori Mureș apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
Educaţia timpurie a spălatului pe mâini, promovată în grădiniţele din MureşSpălatul pe mâini este una dintre cele mai simple și eficiente modalități de a preveni răspândirea bolilor și infecțiilor. Deși poate părea o acțiune banală, aceasta joacă un rol esențial în menținerea sănătății, contribuind la reducerea riscului de contaminare cu bacterii, virusuri și alte microorganisme periculoase. Educaţia în acest sens începe de la cele mai mici vârste, iar la nivelul grădiniţelor spălatul pe mâini este o activitate atent monitorizată, spune pentru RTM preşedintele Asociaţiei Medicilor Şcolari Mureș, Adriana Neghirlă:
De asemenea, la nivelul şcolilor există afişe în grupurile sanitare legate de tehnica corectă de spălat pe mâini. Cea mai des transmisă boală cauzată de mâinile murdare este hepatita virală de tip A. Revine Adriana Neghirlă:
15 Octombrie este Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini. Creată iniţial pentru copii şi elevi, este celebrată în prezent în peste 100 de ţări din întreaga lume, fiind axată pe creşterea gradului de conştientizare şi înţelegere a importanţei spălatului pe mâini. Autor: Sanda Vițelar Articolul Educaţia timpurie a spălatului pe mâini, promovată în grădiniţele din Mureş apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
Românii din Covasna, Harghita și Mureș organizează o șezătoare la BucureștiEvenimentul, organizat de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, în colaborare cu Organizația „Calea Neamului”, va avea loc sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 11:00, în Piața Universității din capitală. Vor fi prezente câteva sute de persoane din cele trei județe, membre ale unor ansambluri folclorice, grupuri vocale, artiști și interpreți, dar și preoți și diverși doritori să fie prezenți la această sărbătoare de suflet, a explicat președintele Forumului Civic, Dragoș Burghelia:
Președintele Forumului Civic al, Românilor din Harghita, Covasna și Mureș, Dragoș Burghelia, subliniază că oricine dorește poate fi prezent la această „Șezătoare a Românilor din Covasna, Harghita și Mureș”. Acesta a dat asigurări că, indiferent de opțiunile electorale individuale ale participanților, organizatorii nu vor permite politizarea evenimentului, având grijă ca la microfon să nu ajungă vorbitori din niciun fel de partide. Autor: Valeriu Russu Articolul Românii din Covasna, Harghita și Mureș organizează o șezătoare la București apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
46 de cazuri de furturi de gaze naturale în judeţul MureşDepartamentul de Inspecţie Energetică, structură specializată din cadrul Delgaz Grid, a identificat în primele nouă luni din an un număr de 1.024 de cazuri de consum fraudulos, din care 436 în sistemul de distribuţie gaze naturale şi 588 în cel de energie electrică. Delgaz Grid operează o reţea de gaze naturale de 25.800 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României şi o reţea de electricitate de peste 81.500 km în şase judeţe din Moldova. În ceea ce priveşte judeţul Mureş au fost înregistrate un număr de 46 de cazuri, explică Oana Demian, specialist comunicare Delgaz Grid:
Compania recomandă consumatorilor să fie atenţi atunci când se intervine la contoare şi să sesizeze compania în cazul în care observă un potenţial consum fraudulos. Revine Oana Demian:
Consumul fraudulos reprezintă furt și se pedepsește conform prevederilor Codului Penal. Pentru identificarea persoanelor vinovate și recuperarea prejudiciului au fost întocmite și transmise plângeri penale către instituțiile abilitate. Autor: Sanda Vițelar Articolul 46 de cazuri de furturi de gaze naturale în judeţul Mureş apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
Platforma Rulmentul Braşov prinde viaţă prin regenerare urbanăRulmentul Braşov are şansa să devină prima platformă industrială care primeşte o a doua viaţă printr-un proiect de regenerare urbană. Acesta are menirea să o integreze în viaţa culturală, socială şi economică a oraşului şi să o transforme într-un sit de patrimoniu cultural industrial. Potrivit unui comunicat al Ordinului Arhitecţilor din România, ar fi o premieră pentru România, putând fi primul sit de patrimoniu cultural industrial regenerat şi valorizat în interesul comunităţii. În Europa, există numeroase astfel de proiecte, care transformă obiective industriale ce nu mai sunt folosite conform destinaţiei iniţiale, pentru a deservi nevoilor actuale ale locuitorilor din vecinătatea lor: activităţi culturale, economice, sportive, precum şi de agrement în spaţiu verde. Cum ar putea să arate Platforma Industrială Rulmentul peste aproximativ trei ani se va afla afla azi, la ora 12.30, când va fi anunţat câştigătorul Concursului Internaţional de Soluţii organizat de Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), în parteneriat cu Filiala Teritorială Braşov, Covasna, Harghita a Ordinului. Anunţul va fi comunicat în cadrul unei conferinţe de presă, organizată de Primăria Municipiului Braşov la Centrul de afaceri, transfer tehnologic şi incubator de afaceri C A T T I A Braşov. Autor: Cosmina Nicoară Articolul Platforma Rulmentul Braşov prinde viaţă prin regenerare urbană apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
PSD Mureș și-a desemnat candidații pentru parlamentareOrganizația județeană a PSD Mureș și-a desemnat ieri candidații la alegerile paralamentare din 1 Decembrie. Lista este deschisă la Camera Deputaților de actualul președinte al organizației, deputata Dumitrița Gliga, iar la Senat de medicul Lucian Măginean. Pentru funcția de deputat mai candidează pe locuri eligibile Radu- Mihai Cristescu-inginer, Cosmin Pop- inginer și Cornel- Cristian Vulc-profesor, iar pentru funcția de senator, Paula-Maria Dărăban – profesor și Thomas-Răzvan Moldovan-consilier juridic. Potrivit conducerii PSD Mureș, 2024 este anul în care alegerile ne vor proiecta și influența următorii ani atât la nivel local, regional, cât mai ales național și internațional. De aceea „este de maximă importanță accelerarea dezvoltării economice a județului și folosirea cu eficiență a resurselor și oportunităților de care dispunem.” Listele de candidați: Pentru Senat: 1. Mărginean Lucian, medic primar radiologie intervențională 2. Dărăban Paula – Maria, profesor 3. Moldovan Thomas – Răzvan, consilier juridic 4. Dancu Ovidiu, inginer 5. Moga Doina – Camelia, inginer 6. Bodan Ana – Diana, licenţiată în relaţii internaţionale şi studii europene
Pentru Camera Deputaților: 1. Gliga Dumitrița, jurist 2. Cristescu Radu- Mihai, inginer 3. Pop Cosmin, inginer 4. Vulc Cornel- Cristian, profesor 5. Dudilă Marius, inginer/licenţiat în administraţie publică 6. Pălăşan Nicolae – Florin, jurist 7. Cozoş Ioan- Andrei, economist 8. Cândea Ciprian – Florin, inginer 9. Pintea Aurel, inginer 10. Balind Andreea, jurist
Autor: Cosmina Nicoară Articolul PSD Mureș și-a desemnat candidații pentru parlamentare apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
Scafandri din patru judeţe s-au antrenat pentru scufundări în lacuri montane, în BelişPaisprezece scafandri din judeţele Cluj, Mureş, Alba şi Bistriţa-Năsăud, alături de 12 salvatori montani şi salvatori ISU, au făcut în weekend un exerciţiu de scufundare în lacuri montane, în vederea pregătirii viitoarelor lor intervenţii. Activitatea se încadrează în programul anual de pregătire al scafandrilor din cadrul Subcomisiei Scufundări a Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România. În cadrul exerciţiului s-au derulat sesiuni practice de scufundare la mare adâncime, precum şi discuţii teoretice, prezentări de tehnică şi proceduri noi şi aplicabilitatea acestora în activitatea de căutare-recuperare subacvatică. Articolul Scafandri din patru judeţe s-au antrenat pentru scufundări în lacuri montane, în Beliş apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
Vâlcea, spre grupele European League la handbal femininSCM Râmnicu Vâlcea a câștigat cu 28-26 jocul împotriva grupării slovace HC DAC Dunajská Streda, din turul secund preliminar al EHF European League la handbal feminin. Prima manșă s-a disputat sâmbătă, 5 octombrie, în Sala Sporturilor „Traian” din Râmnicu Vâlcea. Returul a fost programat duminică, 13 octombrie, la Dunajská Streda, unde reprezentanta României (FOTO) s-a impus cu 33-26, asigurându-și astfel prezența în turul al treilea preliminar, ultimul dinaintea grupelor. În turul al treilea, echipa noastră va întâlni formația maghiară Debreceni VSC Schaeffler. Jocurile se vor disputa în 9/10 noiembrie, la Râmnicu Vâlcea, și pe 17 noiembrie, la Debrecen. Autor: Septimiu Cioloboc Articolul Vâlcea, spre grupele European League la handbal feminin apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
Tinerii care au împlinit sau împlinesc anul acesta 18 ani se pot înscrie pentru actuala rundă a programului DiscoverEUTinerii care au împlinit sau împlinesc anul acesta 18 ani se pot înscrie până miercuri la prânz pentru actuala rundă a programului DiscoverEU. Acesta le oferă ocazia să exploreze Europa călătorind cu trenul. României îi sunt alocate 1.475 de permise de călătorie, din cele 35.000 oferite de Comisia Europeană. Cei selectaţi vor putea călători de la 1 martie anul viitor până pe 31 mai 2026 individual sau un grup de până la cinci persoane, pe o durată de cel puţin o zi şi cel mult 30 de zile. De asemenea, tinerii vor beneficia şi de un card cu peste 40.000 de reduceri la transport public, acces la instituţii de cultură, cazare, mâncare, sport şi alte servicii disponibile. Toate detaliile sunt disponibile pe portalul european pentru tineret youth.europa.eu. Sursa: RRA Articolul Tinerii care au împlinit sau împlinesc anul acesta 18 ani se pot înscrie pentru actuala rundă a programului DiscoverEU apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
Se încheie runda a 6-a la futsalMarți, 15 octombrie, va avea loc ultimul meci din etapa a 6-a a Ligii I de futsal, în care CFR 1933 Timișoara va primi, de la ora 17:45, vizita covăsnenilor de la Sepsi SIC Sfântu Gheorghe. Runda a început duminică, 13 octombrie, cu partidele: ACS West Deva – CSM Tg.-Mureș 2-3, CS United Galați – CS Luceafărul Buzău 9-2 și FK Odorheiu Secuiesc – Mausoleul Mărășești 37-2 (FOTO). În fruntea ierarhiei se mențin harghitenii de la FK Odorheiu Secuiesc (cu 18 puncte), urmați de campioana CS United Galați (cu 15 puncte) și CSM Tg.-Mureș (cu 13 puncte). Sepsi SIC Sfântu Gheorghe ocupă treapta a 6-a (cu 5 puncte). Primele patru clasate vor juca în play-off, iar celelalte în play-out. Autor: Septimiu Cioloboc Articolul Se încheie runda a 6-a la futsal apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
TIR încărcat cu ovine, răsturnat pe DN 13, la Vânători, în jud. MureşUn autotren încărcat cu ovine s-a răsturnat în această dimineaţă pe DN 13 Braşov – Târgu Mureş, în zona localităţii Vânători, judeţul Mureş, blocând sensul de mers spre Braşov. Un pasager din TIR a fost rănit ușor, iar mai multe ovine se află pe carosabil şi în proximitatea acestuia, transmite Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române. În zonă se circulă alternativ, pe un fir şi se estimează reluarea normală a circulaţiei după ora 09,00. Autor: Bianca Tomuț Articolul TIR încărcat cu ovine, răsturnat pe DN 13, la Vânători, în jud. Mureş apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
Copilării, cu Veronica Ilie – Penarul magicE minunat să vezi cum copiii își folosesc imaginația! Este fascinant cum pot transforma obiectele obișnuite în elemente magice ale lumii lor. Imaginația bogată îi ajută pe copii să învețe și să înțeleagă lumea din jurul lor într-un mod unic și creativ. Ascultă rubrica „Copilării”, de luni până vineri, în emisiunile „Bună dimineața, Transilvania!”, „Pulsul zilei” și „Sens unic” iar duminică, în emisiunea „Weekend împreună”, între orele 9,00 și 10,00. Suntem Radio Târgu Mureş, pe frecvențele 102,9 FM / 98,9 FM /94,9 FM-Borsec și online pe www.radiomures.ro Autor: Veronica Ilie Editor: Corina Muntean Articolul Copilării, cu Veronica Ilie – Penarul magic apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
Toate produsele procesate în România vor beneficia de plafonarea adaosului comercialToate produsele procesate în România vor beneficia de plafonarea adaosului comercial, a precizat ministrul Agriculturii Florin Barbu. El a explicat că, în acest sens, în perioada următoare va fi lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanţă, care ulterior va fi aprobat în Guvern, şi a susţinut că actul normativ va fi benefic pentru întregul lanţ alimentar, fără a destabiliza piaţa. Florin Barbu a dat exemple de produse cărora le-a scăzut preţul în urma unei măsuri similare aplicate încă de anul trecut pentru 21 de produse:
Sursa: RRA Articolul Toate produsele procesate în România vor beneficia de plafonarea adaosului comercial apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
Raul Urdă a preluat oficial cel de-al doilea mandat de primar al oraşului Întorsura BuzăuluiPrimarul oraşului Întorsura Buzăului, Raul Urdă, care a obţinut al doilea mandat în urma alegerilor locale din luna iunie, a depus jurământul în cadrul unei şedinţe festive desfăşurate astăzi, la care au participat noii consilieri locali, reprezentanţii Prefecturii, precum şi alţi invitaţi. Raul Urdă a amintit, printre altele, că a fost ales pe lista Alianţei pentru Întorsura Buzăului USR-PNL şi că îşi va ţine promisiunea de a-l propune pentru funcţia de viceprimar pe liberalul Silviu Popica, cel care a ocupat această funcţie în ultimii patru ani. Viitorul consiliu local al oraşului Întorsura Buzăului va fi compus din nouă reprezentanţi ai Alianţei USR-PNL, trei de la AUR, doi de la PSD şi unul de la PMP. Articolul Raul Urdă a preluat oficial cel de-al doilea mandat de primar al oraşului Întorsura Buzăului apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
Se deschide circulația pe Ocolitoarea municipiului Sfântu GheorgheMâine, de la ora 13.00 se va deschide circulația pe Varianta Ocolitoare Sfântu Gheorghe. Odată cu deschiderea acestui nou obiectiv de infrastructură din județul Covasna, traficul rutier de tranzit nu va mai fi nevoit să traverseze localitatea. Construcția Variantei Ocolitoare Sfântu Gheorghe a costat apeoape 250 de milioane de lei, fără TVA, și a fost finanțată prin fonduri europene, a anunțat Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Pe traseul noii Variante Ocolitoare, de 11,56 km, au fost construite inclusiv 4 sensuri giratorii care asigură conexiuni cu DN12, DJ103B și DN13E. Drumul ocolitor dispune și de 2 Spații de servicii, dotate cu toalete publice și locuri de parcare pentru autoturisme și autocamioane. Autor: Rodica Boariu Articolul Se deschide circulația pe Ocolitoarea municipiului Sfântu Gheorghe apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
Amenzi de peste 1 milion de lei aplicate de Garda de Mediu CovasnaGarda de Mediu Covasna a aplicat anul acesta 75 de amenzi contravenţionale în valoare totală de aproape un milion de lei şi a suspendat activitatea a şase societăţi comerciale pentru diverse abateri de la legislaţie, informează conducerea instituţiei. Printre neregulile constatate s-au numărat lipsa sau nerespectarea actelor de reglementare, depozitarea deşeurilor în spaţii neautorizate, eliminarea prin ardere a deşeurilor, transportarea materialului lemnos peste cursuri de apă, precum şi depozitarea lemnului în albiile pâraielor. De asemenea, s-au aplicat sancţiuni pentru neasigurarea colectării separate a deşeurilor sau nerespectarea obligaţiilor privind funcţionarea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje, a precizat Garda de Mediu Covasna. Articolul Amenzi de peste 1 milion de lei aplicate de Garda de Mediu Covasna apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
România, prima ţară din UE care a introdus ca materie opţională la liceu „Istoria evreilor – Holocaustul”Comisia Europeană salută România ca prima ţară din Uniunea Europeană care a introdus ca materie opţională la liceu „Istoria evreilor – Holocaustul”. Acest lucru este consemnat în primul raport intermediar al Strategiei Uniunii Europene privind combaterea antisemitismului. În România, programa se aplică începând cu anul şcolar trecut şi include studii de caz sugerate de reprezentanţii comunităţilor evreieşti din ţara noastră. Strategia Uniunii Europeane a stabilit o serie de măsuri articulate în jurul a trei piloni: prevenirea tuturor formelor de antisemitism, protejarea și promovarea vieții evreiești și promovarea cercetării, educației și comemorării Holocaust-ului. Conform raportului dat publicității de Bruxelles, România este unul dintre statele membre care au elaborat o strategie națională de sine stătătoare de combatere a antisemitismului, au numit un coordonator național pentru combaterea acestui fenomen și au acceptat definiția de lucru antisemitismului, așa cum a fost ea adoptată de Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului la reuniunea sa plenară din 2016 de la București. Ca urmare a strategiei Uniunii Europene, Comisia a instituit propriul eveniment de comemorare a Holocaustului, la 27 ianuarie, marcat printr-o conferință care reunește comunitatea evreiască și supraviețuitorii, lideri europeni și experți. Sursa: RRA Articolul România, prima ţară din UE care a introdus ca materie opţională la liceu „Istoria evreilor – Holocaustul” apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
Tricolorii Under 21 joacă marți pentru calificarea la EURONaționala de fotbal tineret a României, formată din jucători sub 21 de ani, întâlnește, marți seara, pe teren propriu, formația Elveției, în ultimul meci din grupa E de calificare la Campionatul European de anul viitor, din Slovacia. Partida se va disputa pe stadionul Giulești din București, începând cu ora 19.00. Tot marți au loc și celelalte jocuri din grupă, Finlanda-Muntenegru și Albania-Armenia. Înaintea acestor partide, în clasament conduce România cu 19 puncte, fiind urmată de Elveția cu 18 și Finlanda, cu 17 puncte. La turneul final al Campionatului European de anul viitor se califică direct câștigătoarele celor 9 grupe preliminare, dar și cele mai bune 3 formații de pe locurile secunde. Celelalte șase formații de pe locul secund vor disputa în luna noiembrie un baraj în dublă manșă pentru a se decide ultimele trei calificate la EURO 2025. Autor: Valeriu Voaideș Articolul Tricolorii Under 21 joacă marți pentru calificarea la EURO apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
Luptătorii de la CSS Târgu Mureș, 6 medalii la Naționalele Under 20Sportivii secției de lupte a clubului CSS Tg.Mureș au cucerit 6 medalii, dintre care 2 de aur, 1 de argint și 3 de bronz, la Campionatul Național de la Călărași, rezervat categoriei de vârstă sub 20 de ani. Au urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de premiere, devenind campioni naționali Georgiana Lircă și Denis Sămărghițan. Georgiana are dublă legitimare, aceasta reprezentând și Clubul Sportiv Municipal Tg.Mureș, la fel ca și Csipkes Balazs, care a luat argintul la categoria sa de greutate. Medaliile de bronz au fost obținute de Andrei Negura, David Man și Megyesi Csaba. O prestație meritorie a avut și Gabriel Man, care s-a clasat pe locul V. În urma acestor rezultate, CSS Tg.Mureș a terminat pe locul secund în clasamentul pe cluburi. Autor: Valeriu Voaideș Articolul Luptătorii de la CSS Târgu Mureș, 6 medalii la Naționalele Under 20 apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
Peste 300 de joburi vor fi oferite la Târgul de Cariere de la Târgu MureșTârgul de Cariere, cea mai mare rețea de evenimente de recrutare din România și Republica Moldova, revine la Târgu Mureș în 22 octombrie, la Teatrul Național. Angajatorii înscriși oferă peste 300 de locuri de muncă din domeniile cele mai căutate în acest moment, a arătat pentru Radio Târgu Mureș reprezentantul organizatorilor, Maria Petruța:
Organizatorii le transmit celor care vin în căutarea unui loc de muncă să își pregătească din timp CV-ul și să se orienteze despre locurile de muncă oferite de pe site-ul evenimentului. Maria Petruța:
Evenimentul va avea loc în 22 octombrie, între 11:00 și 18:00, iar intrarea este liberă. La eveniment vor avea loc quiz-uri, în cadrul cărora participanții care vor răspunde corect la întrebări vor câștiga premii oferite de companiile prezente. De asemenea, organizatorii vor pune la dispoziție participanților o zonă de gaming, unde aceștia pot lua parte la diverse competiții, care se vor juca pe Playstation 5. Autor: Raluca Creț Articolul Peste 300 de joburi vor fi oferite la Târgul de Cariere de la Târgu Mureș apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
Peste 300 de nevăzători din Mureș vor avea pensiile reduseDecizia recalculării pensiilor a afectat și persoanele cu deficiențe de vedere, cărora pe hârtie le-au scăzut veniturile cu până la 80 la sută. Desigur, banii primiți de aceste persoane nu se pierd, sumele rămân aceleași ca și până acum, însă viitoarele indexări se vor aplica la valorile de pe noile decizii de pensionare, cele reduse. Este și motivul pentru care cu o lună în urmă, pe 19 septembrie, s-a organizat un miting de protest la București, amintește pentru Radio Tg.Mureș secretarul executiv al Asociației Nevăzătorilor Mureș, Maria David:
O altă problemă se referă la banii puțini, de doar 8000 de lei lunar, pe care fiecare dintre cele 35 de filiale ale Asociației Nevăzătorilor îi primesc de la stat, pentru a funcționa. Aceste asociații au nevoie de bani și pentru decontarea activităților și a programelor cultural-sportive organizate, inclusiv cursuri și materiale de învățare a citirii în limbaj Braille. „Ziua Internaţională a Nevăzătorilor” a fost proclamată pe 15 octombrie 1964 de preşedintele SUA, Lyndon Johnson, iar 1993 Organizaţia Europeană pentru Bunăstarea Nevăzătorilor a denumit-o și „Ziua bastonului alb”. Autor: Valeriu Russu Articolul Peste 300 de nevăzători din Mureș vor avea pensiile reduse apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
Conferinţă şi expoziţie cu accent pe reutilizarea textilelor şi promovarea economiei circulare, la Băile TuşnadÎn cadrul ‘EcoTexHoReCa: Expo şi Conferinţă pentru Textile Sustenabile în Industria Ospitalităţii’, care are loc miercuri la Băile Tușnad, va fi organizată o expoziţie care va prezenta camere de hotel complet echipate cu textile reutilizate, ‘oferind exemple concrete de bune practici în utilizarea materialelor sustenabile‘. La rândul ei, conferința vor reuni experţi şi reprezentanţi din industria ospitalităţii şi textilelor, care vor discuta provocările şi oportunităţile din acest sector. Vor fi prezenţi profesionişti din industria ospitalităţii, manageri de hoteluri şi restaurante, instituţii de învăţământ, organizaţii nonguvernamentale, cercetători şi specialişti în textile sustenabile, atât la nivel local, cât şi naţional şi internaţional. La discuții va participa și consilierul de stat László Borbély, șeful Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, instituţie care coordonează implementarea Strategiei naţionale şi a Planului de acţiune privind economia circulară. Evenimentul este organizat de Asociaţia Profesională Transylvania Textile & Fashion, în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.
Articolul Conferinţă şi expoziţie cu accent pe reutilizarea textilelor şi promovarea economiei circulare, la Băile Tuşnad apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
3,3 milioane lei – valoarea pagubelor produse de incendii sau alte situaţii de urgenţă în trimestrul 3, în HarghitaSuma este în scădere considerabilă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când aceasta a fost de peste 7,9 milioane lei. În urma intervenţiilor pompierilor militari şi civili s-au salvat bunuri de aproape 37 milioane lei, arată datele făcute publice, azi, de Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita. De asemenea, patru persoane au fost rănite şi 44 de animale au murit, în urma incendiilor, iar pompierii au reuşit să salveze două persoane şi şase animale. În trimestrul III al anului, pompierii militari şi civili au participat la 1054 misiuni de intervenţie, număr aproape similar celui de anul trecut. Cele mai multe intervenţii, în aproape 82% din situaţii, au fost la cazurile medicale asistate de SMURD, urmate de intervenţiile la incendii sau alte situaţii de urgenţă. Articolul 3,3 milioane lei – valoarea pagubelor produse de incendii sau alte situaţii de urgenţă în trimestrul 3, în Harghita apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
În ultimii 10 ani, 90 de persoane s-au electrocutat pe vagoanele de tren sau pe podurile feroviare90 de persoane s-au electrocutat în ultimii 10 ani pe vagoanele de tren sau pe podurile feroviare, potrivit datelor CFR S.A. Printre ele, mulți tineri care au ignorat semnalele de avertizare a pericolului și au fost grav răniți ori și-au pierdut viața pentru un selfie făcut la înălțime. Potrivit companiei, tensiunea în linia de contact este de 27.000 de volți, iar cablul sub tensiune creează un câmp electric care poate fi periculos la distanțe mici. Un om care se apropie de cablu, urcându-se pe vagon sau pe locomotivă, devine un fel de paratrăsnet, dacă se află la o distanță mai mică de 1,5 metri de linia de contact. Articolul În ultimii 10 ani, 90 de persoane s-au electrocutat pe vagoanele de tren sau pe podurile feroviare apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
Zilele de 3 ianuarie și 2 mai 2025 ar putea fi declarate zile libereZilele de 3 ianuarie și 2 mai 2025 ar putea fi declarate zile libere, pentru a se face punte cu 2 ianuarie, respectiv 1 mai – prevede un proiect de hotărâre de guvern publicat pe site-ul Ministerului Muncii. Prevederea nu se aplică în cazul locurilor în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza specificului activității. De asemenea, pentru funcționarea justiției ca serviciu public, dispozițiile proiectului nu îi vizează pe magistrați și celelalte categorii de personal din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termen în ziua de 3 ianuarie, respectiv 2 mai 2025. În schimb, se vor face anumite plăți prin Trezoreria statului. Articolul Zilele de 3 ianuarie și 2 mai 2025 ar putea fi declarate zile libere apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
Literele de pe Tâmpa, în culorile roz și bleuBrașovul se alătură altor 11 orașe din țară și iluminează literele de pe Tâmpa în culorile roz și bleu, cu ocazia „Zilei Părinților de Îngeri“, comemorată pe 15 octombrie 2024. Municipiul Brașov transmite astfel un mesaj de solidaritate cu părinții care s-au confruntat cu decesul propriilor copii, precum și un mesaj de conștientizare pentru întreaga comunitate locală. Inițiativa a pornit din Marea Britanie, în 2017, și a fost preluată de mai multe state de pe glob. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, peste 2,3 milioane de copii mor la naștere sau până la vârsta de un an, în întreaga lume. Din acest an și România se alătură țărilor care doresc să sprijine familiile ale căror vieți sunt modificate irevocabil de moartea copiilor. În 12 iunie 2024 a fost adoptată Legea 186/2024 privind instituirea zilei de 15 octombrie ca Ziua naţională de comemorare a copiilor decedaţi în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani, intitulată „Ziua Părinţilor de Îngeri’”. Conform articolului 2 al acestei legi, în scopul marcării „Zilei Părinţilor de Îngeri”, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi organizaţiile neguvernamentale pot organiza evenimente şi activităţi publice. În România, proiectul „Mame cu brațele goale” vorbește în spațiul public despre pierderea de sarcină, pornind de la nevoia acută ca acest subiect să depășească statutul de tabu, iar doliul asociat pierderii de sarcină să fie respectat și însoțit de comunitate. Proiectul a început în Timișoara, în septembrie 2021, ca un proiect artistic, educațional și social, sub umbrela asociației Sinaptica Mehedinți. Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile la: https://www.facebook.com/mamecubratelegoale Articolul Literele de pe Tâmpa, în culorile roz și bleu apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
O nouă ediție a Cercului de Donatori MureșFundația Comunitară Mureș anunță cea de-a 14-a ediție a evenimentului Cercul de Donatori Mureș, care va avea loc pe data de 21 noiembrie. Evenimentul reunește comunitatea locală, cu scopul de a sprijini proiecte care aduc un impact pozitiv în societate. Cercul de Donatori Mureș este o platformă de strângere de fonduri care permite participanților să susțină financiar proiecte locale ce au nevoie de sprijin, precizează directorul executiv al fundației, Gal Sandor.
Termenul limită pentru depunerea proiectelor este 15 octombrie. Toate proiectele înscrise vor fi evaluate, iar cele selectate vor fi prezentate în cadrul evenimentului din noiembrie. Autor: Raluca Creț Articolul O nouă ediție a Cercului de Donatori Mureș apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
Educaţia timpurie a spălatului pe mâini, promovată în grădiniţele din MureşSpălatul pe mâini este una dintre cele mai simple și eficiente modalități de a preveni răspândirea bolilor și infecțiilor. Deși poate părea o acțiune banală, aceasta joacă un rol esențial în menținerea sănătății, contribuind la reducerea riscului de contaminare cu bacterii, virusuri și alte microorganisme periculoase. Educaţia în acest sens începe de la cele mai mici vârste, iar la nivelul grădiniţelor spălatul pe mâini este o activitate atent monitorizată, spune pentru Radio Tg.Mureș preşedintele Asociaţiei Medicilor Şcolari Mureș, Adriana Neghirlă:
De asemenea, la nivelul şcolilor există afişe în grupurile sanitare legate de tehnica corectă de spălat pe mâini. Cea mai des transmisă boală cauzată de mâinile murdare este hepatita virală de tip A. Adriana Neghirlă:
15 Octombrie este Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini. Creată iniţial pentru copii şi elevi, este celebrată în prezent în peste 100 de ţări din întreaga lume, fiind axată pe creşterea gradului de conştientizare şi înţelegere a importanţei spălatului pe mâini. Autor: Sanda Vițelar Articolul Educaţia timpurie a spălatului pe mâini, promovată în grădiniţele din Mureş apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
Românii din Covasna, Harghita și Mureș organizează o șezătoare la BucureștiEvenimentul, organizat de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, în colaborare cu Organizația „Calea Neamului”, va avea loc sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 11:00, în Piața Universității din capitală. Vor fi prezente câteva sute de persoane din cele trei județe, membre ale unor ansambluri folclorice, grupuri vocale, artiști și interpreți, dar și preoți și diverși doritori să fie prezenți la această sărbătoare de suflet, a explicat președintele Forumului Civic, Dragoș Burghelia:
Președintele Forumului Civic al, Românilor din Harghita, Covasna și Mureș, Dragoș Burghelia, subliniază că oricine dorește poate fi prezent la această „Șezătoare a Românilor din Covasna, Harghita și Mureș”. Acesta a dat asigurări că, indiferent de opțiunile electorale individuale ale participanților, organizatorii nu vor permite politizarea evenimentului, având grijă ca la microfon să nu ajungă vorbitori din niciun fel de partide. Autor: Valeriu Russu Articolul Românii din Covasna, Harghita și Mureș organizează o șezătoare la București apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
46 de cazuri de furturi de gaze naturale în judeţul MureşDepartamentul de Inspecţie Energetică, structură specializată din cadrul Delgaz Grid, a identificat în primele nouă luni din an un număr de 1.024 de cazuri de consum fraudulos, din care 436 în sistemul de distribuţie gaze naturale şi 588 în cel de energie electrică. Delgaz Grid operează o reţea de gaze naturale de 25.800 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României şi o reţea de electricitate de peste 81.500 km în şase judeţe din Moldova. În ceea ce priveşte judeţul Mureş au fost înregistrate un număr de 46 de cazuri, explică Oana Demian, specialist comunicare Delgaz Grid:
Compania recomandă consumatorilor să fie atenţi atunci când se intervine la contoare şi să sesizeze compania în cazul în care observă un potenţial consum fraudulos. Revine Oana Demian:
Consumul fraudulos reprezintă furt și se pedepsește conform prevederilor Codului Penal. Pentru identificarea persoanelor vinovate și recuperarea prejudiciului au fost întocmite și transmise plângeri penale către instituțiile abilitate. Autor: Sanda Vițelar Articolul 46 de cazuri de furturi de gaze naturale în judeţul Mureş apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
Platforma Rulmentul Braşov prinde viaţă prin regenerare urbanăRulmentul Braşov are şansa să devină prima platformă industrială care primeşte o a doua viaţă printr-un proiect de regenerare urbană. Acesta are menirea să o integreze în viaţa culturală, socială şi economică a oraşului şi să o transforme într-un sit de patrimoniu cultural industrial. Potrivit unui comunicat al Ordinului Arhitecţilor din România, ar fi o premieră pentru România, putând fi primul sit de patrimoniu cultural industrial regenerat şi valorizat în interesul comunităţii. În Europa, există numeroase astfel de proiecte, care transformă obiective industriale ce nu mai sunt folosite conform destinaţiei iniţiale, pentru a deservi nevoilor actuale ale locuitorilor din vecinătatea lor: activităţi culturale, economice, sportive, precum şi de agrement în spaţiu verde. Cum ar putea să arate Platforma Industrială Rulmentul peste aproximativ trei ani se va afla afla azi, la ora 12.30, când va fi anunţat câştigătorul Concursului Internaţional de Soluţii organizat de Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), în parteneriat cu Filiala Teritorială Braşov, Covasna, Harghita a Ordinului. Anunţul va fi comunicat în cadrul unei conferinţe de presă, organizată de Primăria Municipiului Braşov la Centrul de afaceri, transfer tehnologic şi incubator de afaceri C A T T I A Braşov. Autor: Cosmina Nicoară Articolul Platforma Rulmentul Braşov prinde viaţă prin regenerare urbană apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
PSD Mureș și-a desemnat candidații pentru parlamentareOrganizația județeană a PSD Mureș și-a desemnat ieri candidații la alegerile paralamentare din 1 Decembrie. Lista este deschisă la Camera Deputaților de actualul președinte al organizației, deputata Dumitrița Gliga, iar la Senat de medicul Lucian Măginean. Pentru funcția de deputat mai candidează pe locuri eligibile Radu- Mihai Cristescu-inginer, Cosmin Pop- inginer și Cornel- Cristian Vulc-profesor, iar pentru funcția de senator, Paula-Maria Dărăban – profesor și Thomas-Răzvan Moldovan-consilier juridic. Potrivit conducerii PSD Mureș, 2024 este anul în care alegerile ne vor proiecta și influența următorii ani atât la nivel local, regional, cât mai ales național și internațional. De aceea „este de maximă importanță accelerarea dezvoltării economice a județului și folosirea cu eficiență a resurselor și oportunităților de care dispunem.” Listele de candidați: Pentru Senat: 1. Mărginean Lucian, medic primar radiologie intervențională 2. Dărăban Paula – Maria, profesor 3. Moldovan Thomas – Răzvan, consilier juridic 4. Dancu Ovidiu, inginer 5. Moga Doina – Camelia, inginer 6. Bodan Ana – Diana, licenţiată în relaţii internaţionale şi studii europene
Pentru Camera Deputaților: 1. Gliga Dumitrița, jurist 2. Cristescu Radu- Mihai, inginer 3. Pop Cosmin, inginer 4. Vulc Cornel- Cristian, profesor 5. Dudilă Marius, inginer/licenţiat în administraţie publică 6. Pălăşan Nicolae – Florin, jurist 7. Cozoş Ioan- Andrei, economist 8. Cândea Ciprian – Florin, inginer 9. Pintea Aurel, inginer 10. Balind Andreea, jurist
Autor: Cosmina Nicoară Articolul PSD Mureș și-a desemnat candidații pentru parlamentare apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
Scafandri din patru judeţe s-au antrenat pentru scufundări în lacuri montane, în BelişPaisprezece scafandri din judeţele Cluj, Mureş, Alba şi Bistriţa-Năsăud, alături de 12 salvatori montani şi salvatori ISU, au făcut în weekend un exerciţiu de scufundare în lacuri montane, în vederea pregătirii viitoarelor lor intervenţii. Activitatea se încadrează în programul anual de pregătire al scafandrilor din cadrul Subcomisiei Scufundări a Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România. În cadrul exerciţiului s-au derulat sesiuni practice de scufundare la mare adâncime, precum şi discuţii teoretice, prezentări de tehnică şi proceduri noi şi aplicabilitatea acestora în activitatea de căutare-recuperare subacvatică. Articolul Scafandri din patru judeţe s-au antrenat pentru scufundări în lacuri montane, în Beliş apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
Bucuria de a fi | Cunoașterea de sineDescoperirea sinelui pare un clișeu care ne mai zboară pe lângă urechi. Însă aspectele materiale, de suprafață nu ne vor conduce niciodată către bucuria de a fi. Marius Chirilă ne povestește cum a ajuns să descopere culoarea și aroma vieții: Ascultă rubrica Bucuria de a fi, cu Emanuela Aranyos, pe frecvențele 102,9 FM, 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec și online pe www.radiomures.ro, de luni până vineri, în emisiunile „Bună dimineața, Transilvania!”, „Pulsul zilei” sau „Sens unic”, iar duminică emisiunea Bucuria de a fi, între orele 11 și 13. Autor: Emanuela Aranyos Articolul Bucuria de a fi | Cunoașterea de sine apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
Vâlcea, spre grupele European League la handbal femininSCM Râmnicu Vâlcea a câștigat cu 28-26 jocul împotriva grupării slovace HC DAC Dunajská Streda, din turul secund preliminar al EHF European League la handbal feminin. Prima manșă s-a disputat sâmbătă, 5 octombrie, în Sala Sporturilor „Traian” din Râmnicu Vâlcea. Returul a fost programat duminică, 13 octombrie, la Dunajská Streda, unde reprezentanta României (FOTO) s-a impus cu 33-26, asigurându-și astfel prezența în turul al treilea preliminar, ultimul dinaintea grupelor. În turul al treilea, echipa noastră va întâlni formația maghiară Debreceni VSC Schaeffler. Jocurile se vor disputa în 9/10 noiembrie, la Râmnicu Vâlcea, și pe 17 noiembrie, la Debrecen. Autor: Septimiu Cioloboc Articolul Vâlcea, spre grupele European League la handbal feminin apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
15.10.2024
Tinerii care au împlinit sau împlinesc anul acesta 18 ani se pot înscrie pentru actuala rundă a programului DiscoverEUTinerii care au împlinit sau împlinesc anul acesta 18 ani se pot înscrie până miercuri la prânz pentru actuala rundă a programului DiscoverEU. Acesta le oferă ocazia să exploreze Europa călătorind cu trenul. României îi sunt alocate 1.475 de permise de călătorie, din cele 35.000 oferite de Comisia Europeană. Cei selectaţi vor putea călători de la 1 martie anul viitor până pe 31 mai 2026 individual sau un grup de până la cinci persoane, pe o durată de cel puţin o zi şi cel mult 30 de zile. De asemenea, tinerii vor beneficia şi de un card cu peste 40.000 de reduceri la transport public, acces la instituţii de cultură, cazare, mâncare, sport şi alte servicii disponibile. Toate detaliile sunt disponibile pe portalul european pentru tineret youth.europa.eu. Sursa: RRA Articolul Tinerii care au împlinit sau împlinesc anul acesta 18 ani se pot înscrie pentru actuala rundă a programului DiscoverEU apare prima dată în Radio Romania Targu Mures. Alegeţi altă dată din arhivă:Ultimele stiri: |