Mures Info
Mures InfoPublicitateFeedbackGuesbookContact
MuresInfo

Locuitori - Codul bunelor maniere

 

Codul bunelor maniere

 

MuresInfo
MuresInfo
MuresInfo
Acte necesare  
Clubul membrilor  
Mica publicitate  
Primarii  
Telefoane utile  
I-Cafe  
ONG-uri  
Coduri postale  
Evenimente  
Codul bunelor maniere  

Cautare


Va recomandam
» Model CV, scrisoare intentie model
» Locuri de munca


TINUTA FIZICA

Tinuta fizica face parte din patrimoniul individual si ca atare nu este usor a fi modificata. Cu toate acestea, daca este vorba de defecte fizice minore si mai ales de deprinderi necorespunzatoare, trebuie depuse eforturi, prin exercitii repetate, in vederea obtinerii unei tinute fizice corecte.
Astfel. tinuta recomandabila in timpul mersului este pozitia dreapta a corpului, insa degajata, nefortata, o balansare armonioasa a bratelor in limitele fixate de jocul normal al coatelor, pasi potriviti si o pozitie naturala a umerilor nici adusi in fata, dar nici trasi inapoi in mod ostensiv.
In socitate este gresit sa te sprijini de spatarul unui scaun sau de un perete, sa tii mainile in buzunare sau sa te joci nervos cu bricheta, batista sau un alt obiect. De asemenea in timpul unei conversatii este nepoliticos sa-l apuci de rever sau de nasture pe interlocuitor, pentru a-i ataca parerea, sau sa-l aprobi batandul pe umeri ori lovindul-l cu cotul.
Asezarea pe scaun trebuie facuta cu unele precautii. Simple gesturi care insotesc uneori asezarea pe un scaun , fotoliu sau canapea, astea pot sa denote o stare de plictiseala, fie satisfactia de a fi cucerit un loc pe care nu esti dispus sa-l cedezi atat de curand. Asemenea gesturi trebuie evitate. Totodata sunt contrare bunului gust: asezarea brutala pe scaun, strangerea genunchiului intre maini, sprijinirea capului pe spatar, batutul cu degetele in bratele scaunului sau fotoliului, aerul de a fredona gandind la ceva, intoarcerea picioarelor catre interior sau desfacerea exagerata a genunchilor. Este o greseala si incrucisarea genunchilor la prea mare inaltime. La femei este de preferat incrucisarea partii de jos a picioarelor, astfel incat rochia sa poata acoperi perfect genunchii.
Folosirea mainilor intr-o conversatie poate fi uneori utila, fara sa se ajunga insa la gesticulari excesive.
Constitue greseli evidente: indicarea cu mana a unui obiect si mai ales a unei persoane, trosnitul degetelor, introducerea degetelor in nas, incrucisarea mainilor la piept, punerea mainilor in solduri, introducerea lor sub reverele costumului, tusitul, cascatul, stanutul fara a pune mana in fata gurii ca si rasul prea zgomotos.

SALUTUL

Salutul este prima manifestare de curtoazie fata de alta persoana. El comporta in mimica, in expresie corporala ca si in tinuta o serie de nuante care pot sa-i modifice sau sa-i completeze sensul, sa constitue o expresie de stima sau o simpla obligatie formala.
Cateva reguli de baza
- barbatii saluta primii femeile
- oameni tineri saluta primii pe cei mai in varsta
- subalternii saluta pe superiorii in grad
- noi veniti saluta pe cei prezenti
Salutul la raspuns este obligatoriu, un gest contrar poate fi folosit drept afront.
Cum saluta barbatul. Cu circa doi metri inainte, palaria se ridica din cap, apucand-o de calota si se indeparteaza inainte inclinand usor capul si priviind in ochii persoanei salutate.
In acelas timp se scoate din gura, cu cealalta mana tigara sau pipa (daca este cazul). De asemenea se scoate din buzunar mana daca intamplator se afla inauntru.
In cazul in care barbatul este fara palarie sau poarta un basc, salutul se face printr-o inclinare a capului, ceva mai pronuntata.
Cum se saluta femeile. Femeia raspunde la salut printr-un suras, care dovedeste ca a recunoscut persoana respectiva si printr-o usoara inclinare a capului. Femeia saluta in acelas fel o alta femeie in varsta sau superioara in grad.
In cazul intalnirii cu o persoana cunoscuta, pe care nu doresti totusi sa o saluti, eschivarea trebuie facuta cu tact. Daca distanta permite, este recomandabila ocolirea acesteia, dar daca intalnirea intalnirea este inevitabila, un salut scurt, pur formal, pare a fi cea mai buna solutie.
Cand este intalnita o persona cunoscuta fara  putea totusi identifica imediat este preferabil sa fie salutata.
Se saluta de asemenea la intrarea intr-un birou, restaurant, compartiment de tren, sala de asteptare, magazin mic sau lift.
Nu se saluta persoanele necunoscute la intrarea intr-un magazin mare, autobuz, tranvai, oficiu postal sau gara.
Ocupantii masini saluta primi pe pietonii cunoscuti.
Daca persoana cunoscuta este impreuna cu mai multi priteni, se saluta tot grupul. Se intelege ca intrgul grup va raspunde la salut.
Salutul oral.
Adaugarea catorva cuvinte la salutul cu palaria sau capul, descris mai sus, este in functie de obiceiurile locale si anumite imprejurari.
De obicei, daca se intalnesc rude, prieteni sau persoane mai intime, o data cu scoaterea palariei din cap, sau numai cu inclinarea acestuia (cand persoana care saluta nu poarta palarie) se poate rosti si formula obisnuita: “Buna dimineata, buna ziua sau buna seara, domnule, doamna, domnisoara! “ De obicei nu se pronunta numele persoanei care se saluta si nici titlul acesteia.
Stangerea de mana. Aceasta poate interveni fie cand persoanele care s-au salutat se opresc pentru a sta de vorba sau a continua drumul impreuna, fie cu ocazia prezentarii lor.
Spre deosebire de salut, in cazul strangerii de mana rolurile sunt inversate: femeia este aceea care intinde prima mana, cel mai invarsta celui mai tanar si cel cu grad superior celor cu grad mai mic.
Trebuie evitate strangerile de mana puternice, dar de asemenea este de neindicat ca mana sa se intinda cu moliciune: se vor apuca doar varfurile degetelor.
In cazul unei intalniri in grup, ordinea in care se da mana este urmatoarea:
 - femeile intre ele
 - femeile cu barbatii
 - barbatii intre ei
Daca grupul este prea numeros nu se da mana, salutul efectuandu-se numai prin inclinarea capului.

PREZENTARILE

Reguli de baza: barbatul este prezentat femeii, cel mai tanar celui mai in varsta, iar gradul mai mic celui superior. Este deci incorect de a prezenta pe directotul Z unui tanar functionar sau o femeie unui barbat.
Autoprezentarea se obinuieste frecvent, in diferite ocazii: intr-o societate mai numeroasa, la solicitarea unei vizite, la prezentarea in fata superiorului pe care inca nu l-ai cunoscut etc.
Formula obisnuita este:
- “Imi permiteti sa ma prezint: Nicolae Moldovan.”
- O femeie maritata sau divortata va spune: “Doamna Mia Renete”
O femeie nemaitata se va prezenta insa pronuntandu-si numai numele:”Maria Botez”. Nu este necesar sa spuna de exemplu “domnisoara Maria Botez”.

CONVERSATIA

Conversatia constitue un element important in societate. Orice reuniune, oricat de atent ai fi pregatita risca sa devina plictisitoare in lipsa unor conversatii interesante. Pentru obtinerea unei atmosfere corespunzatoare, gazda trebuie sa se gandeasca din timp la alegerea oaspetilor, astfel incat intre acestia sa existe anumite puncte de contact, fie prin faptul ca lucreaza in aceleasi domenii de activitate sau in domenii care au contigenta intre ele, fie ca prin formatia lor intelectuala pot gasi subiecte comune de conversatie. Invitarea unui grup de oaspeti  intre care nu se pot decat cu greu crea contacte pe linia unor probleme de interes comun poate compromite reusita unei actiuni.
 

_

Termeni de utilizare | |Despre MuresInfo | Parteneri MuresInfo | MuresInfo

Realizare & Copyright © 2002 - 2021 Mediafamily & MuresInfo
Anunturi online
Vizitorii au cautat pe pagina:
flash-onlinero, inchiriei garsioniere targu mures langa spital, tpwwwgooglecomurlsat, tpswwwgooglero, cachewllx_cyqgy0jmodul5muresinforoflashflashphpnumber_id312category_id9cmdshow_ccmica_publicitate vanzare mobila cu intarsie miraj, vanzare mobila cu intarsie miraj, cachevpppryi5e9ojterapielasermuresinforoflashflashphpnumber_id338category_id9cmdshow_cctirgu_mures vanzare mobila cu intarsie camera de zi miraj, tpwwwgooglecomsearch, tpwwwgooglecomsearch, flash online anunturi, cachewllx_cyqgy0jmodul5muresinforoflashflashphpnumber_id312category_id9cmdshow_ccmica_publicitate vanzare mobila camera de zi miraj, vanzare mobila camera de zi miraj -hotel -cazare, cv european format wordpad, tpwgooglewmuresinforoguestbookguestbookphpeintragen1personalitatiguestbookphp, suciu daniel mures remat, chirie mures flash, horoscop romanesc, chirii mures flash, tpswwwgooglecom, cv model, model cv europass completat in romana, cum se prepara apa de parfum, tpwwwgooglecomsearch, flash publicitate, radio son reghin anunturi mica publicitate

Curriculum Vitae, Model CV, Model scrisoare de intentie, Model CV European