Mures Info
Mures InfoPublicitateFeedbackGuesbookContact
MuresInfo

Despre judet - Reghin

 

Reghin

 

MuresInfo
MuresInfo
MuresInfo
Luduş  
Reghin  
Tarnaveni  
Sovata  
Iernut  
Turism  
Geografia  
Puncte de interes  
Sighişoara  
Targu-Mureş  
Despre judet  
Comune  
Personalitati  

Cautare


Va recomandam
» Model CV, scrisoare intentie model
» Locuri de munca


Data intemeierii Reghinului nu este cunoscuta. In orice caz, locul este mai vechi decat prima pomenire din 1228, si trebuie pus in legatura cu extinderea granitei de prisaci a cuceririi maghiare. Gustav Rösler, istoric si fiu al Reghinului-Sasesc, era de parere ca locul ar fi fost intemeiat in timpul lui Ludovic cel Sfant (1O77-1O95) cand granita de prisaci din nordul Transilvaniei a fost stabilita pe inaltimi si pe Mures.

Intr-un loc favorabil din punct de vedere strategic, cu larga vedere in susul si in josul raului, vis-á-vis de confluienta Gurghiului cu Muresul, prima asezare s-a inchegat aici, in nou construitul sistem de aparare. Prima asezare a fost pe aceasta terasa. De aici s-a extins mai tarziu targul in decursul timpului mai ales spre sud, apoi in sus spre padurea rotunda si in jos pe malul Muresului, unde necesarele mori isi aveau locul lor de functionare.

Mai tarziu, asezarea si-a pierdut caracterul de aparare, si putu sa-si largeasca stramtele granite de pana atunci ale micului spatiu de asezare, si sa se extinda

Un al doilea eveniment hotarator in viata tinerei asezari a fost daruirea pamantului regal de pe valea de sus a Muresului celor doua familii nobiliare unguresti Tomaj si Kacsik. La 1228 regele Andrei al II-lea (12O5-1235) daruieste magistrului Dionysie din familia Tomaj, salvatorul de la 1213 al fiului sau, "possesio nomine Sceplok", document in care este pomenit pentru prima data numele localitatii (Regun)descrierea posesiunii.

Localitatea este distrusa in urma marii invazii mongole din 1241. O noua invazie a tatarilor, aliati cu cumanii, are loc la 1285, patrunzand in Ungaria. Ei sunt semnalati si in zona Reghinului; acest lucru il demonstreaza toponimia, caci inaltimea de pe dealul Pisicii se numeste de-atunci in dialect "Tutterhirnche". Pentru populatia germana a asezarii, la 133O se construieste biserica ce este dedicata Fecioarei Maria, asa cum aflam din inscriptia aflata in cor (cea mai veche inscriptie in limba latina dintr-o biserica din Transilvania).

La 23 octombrie 1361 voievodul Dionisie al Transilvaniei confirma dreptul clujenilor de a face comert cu Bistrita, Teaca, Reghin si Targu-Mures. Prin aceasta se demonstreaza ca la Reghin exista la acea data o populatie care se indeletnicea cu comertul si mestesugurile. Intre 1382-1387, Ladislau de Lasoncz incearca in zadar la Roma obtinerea dreptului de a infiinta la Reghin o manastire augustiniana.

In anul 1494 sunt reinnoite vechile privilegii ale orasului Reghin, cu consimtamantul domnilor si patronilor orasului. Din timpurile imparatului si regelui Sigismund, mai exact din 14O5, cetatenii se bucurau de dreptul sa aresteze raufacatorii in teritoriul si districtul sau, sa-i urmareasca, sa-i amendeze, sa-i tortureze si sa-i trimita la moarte. Imparatul Ferdinand I le da cetatenilor Reghinului privilegiul sa se bucure de dreptul de vanzare si de cumparare dupa casele lor, colonii au dreptul la libera stramutare.

De-a lungul timpului, localitatea a fost arsa de numeroase incendii. La Reghin s-a tinut o Dieta, incepand cu 24 decembrie 166O, in urma careia, la 1 ianuarie 1661, Ioan Kemeny este ales Principe al Transilvaniei. Cand, la 179O au fost ridicate si pentru Transilvania decretele josefinice, s-au repetat atacurile asupra drepturilor si libertatilor de curand stabilite prin hotarari guberniale. Guvernul a stabilit prin ordonanta din 12 martie 1762, ca Reghinul-Sasesc, in privinta jurisdictiei avea sa ramana independent fata de comitat; ca urmare a acestei ordonante, trebuia ca toate chestiunile de drept sa fie judecate si hotarate de Magistratul de aici. Apelurile erau duse la Bistrita, si de-acolo mai departe, catre "Universitatea" Saseasca din Sibiu. Pana la 1796, Reghinul a fost subordonat nemijlocit Guberniumului; dupa aceasta, pana la 1848, inca numai in cazurile de apeluri.

Pentru romanii din localitate, s-a construit la 1811 biserica greco-catolica, pana atunci credinciosii tinandu-si slujbele intr-o casa de pe actuala strada "Nicolae Balcescu". Pamantul bisericii a fost cumparat la 181O cu ajutorul familiilor George Bardosi, Ioan Muntean, George si Ioan Marinovici, iar cladirea a fost construita cu ajutorul unor familii de macedoromani, in 1811. Unul din cele mai triste momente din trecutul Reghinului a fost cel al Revolutiei de la 1848, cand, pe 2 noiembrie, orasul este ars in intregime de trupele secuiesti. Pierderile materiale au fost imense. De asemenea, a ars primaria cu tot cu arhiva existenta in ea. Locuitorii au fugit inspre Batos, luand cu ei bunurile cele mai de pret. Cu decretul din 31 august 1849, Reghinul impreuna cu localitatile sasesti din jur a fost incorporat Sachsenlandului, devenind capitala raionala. Jurisdictia a fost atribuita cercului filial bistritean.

La 1O martie 1863, sarbatoare in Reghin: dupa alte tentative mai vechi si nereusite (1817, 1848, 1861), el este ridicat la rangul de oras liber imperial; are loc nunta de aur a orasului, ("Die Reener Hochzeit"), cand romani, maghiari si germani, adunati in centrul orasului si imbracati in haine de sarbatoare, saluta evenimentul.

In 1866 se finalizeaza construirea sinagogii evreilor din Reghin, situata la coltul actualelor strazi Sarii si Scolii. Romanii din oras isi intemeiaza prima lor banca, la 1889: banca "Muresana", condusa de Patriciu Barbu, dupa ce in 1874 ei si-au intemeiat o filiala a Astrei, condusa de Ioan Pop Maior. Atat ASTRA, cat si "Muresana", au contribuit la ridicarea culturala si economica a romanilor din imprejurimi.

La 1895, apare primul ziar din Reghin; "Sächsisch-Regener Wochenblatt", care va apare fara intrerupere pana la 1926. Ii urmeaza altele, in limba maghiara si mai tarziu in limba romana. Reghinul a fost unul dintre orasele care au fost electrificate inca inainte de Unire.

La 191O a fost construita prima uzina electrica. In 1914 a izbugnit primul razboi mondial, si multi tineri ai orasului au pierit pe fronturile din est si din vest. In 1918 Transilvania s-a unit cu Romania, deschizandu-se noi perspective pentru locuitorii orasului Reghin. In 1928 se infiinteaza la Reghin prima echipa de handbal feminin din Romania.

_

Termeni de utilizare | |Despre MuresInfo | Parteneri MuresInfo | MuresInfo

Realizare & Copyright © 2002 - 2021 Mediafamily & MuresInfo
Anunturi online
Vizitorii au cautat pe pagina:
flash-onlinero, inchiriei garsioniere targu mures langa spital, tpwwwgooglecomurlsat, tpswwwgooglero, cachewllx_cyqgy0jmodul5muresinforoflashflashphpnumber_id312category_id9cmdshow_ccmica_publicitate vanzare mobila cu intarsie miraj, vanzare mobila cu intarsie miraj, cachevpppryi5e9ojterapielasermuresinforoflashflashphpnumber_id338category_id9cmdshow_cctirgu_mures vanzare mobila cu intarsie camera de zi miraj, tpwwwgooglecomsearch, tpwwwgooglecomsearch, flash online anunturi, cachewllx_cyqgy0jmodul5muresinforoflashflashphpnumber_id312category_id9cmdshow_ccmica_publicitate vanzare mobila camera de zi miraj, vanzare mobila camera de zi miraj -hotel -cazare, cv european format wordpad, tpwgooglewmuresinforoguestbookguestbookphpeintragen1personalitatiguestbookphp, suciu daniel mures remat, chirie mures flash, horoscop romanesc, chirii mures flash, tpswwwgooglecom, cv model, model cv europass completat in romana, cum se prepara apa de parfum, tpwwwgooglecomsearch, flash publicitate, radio son reghin anunturi mica publicitate

Curriculum Vitae, Model CV, Model scrisoare de intentie, Model CV European