Mures Info
Mures InfoPublicitateFeedbackGuesbookContact
MuresInfo

Ştirile zilei

 

Ştirile zilei

 

MuresInfo
MuresInfo
MuresInfo
Ştirile zilei  
Horoscop  
Imaginea zilei  
Sărbătoriţii zilei  
Link-ul zilei  
Azi in istorie  
Motto - ul zilei  

Cautare


Vă recomandăm
» Model CV, scrisoare intentie model
» Locuri de munca


19.11.2008

Guvernul a aprobat suspendarea taxei de poluare auto pentru maşinile noi Euro 4 pentru o perioadă de un an, până la 31 decembrie 2009.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că Executivul va trimite Comisiei Europene o notificare în care această măsură va fi explicată în primul rând prin necesitatea păstrării locurilor de muncă.
Toate automobilele noi comercializate în prezent în România corespund normelor de emisii Euro 4, iar unele modele ale Volkswagen şi Audi sunt echipate cu propulsoare Euro 5, care sunt scutite de taxa de poluare auto.
Producătorii de autoturisme care vor să vândă maşini în Uniunea Europeană vor fi obligaţi, din septembrie 2009, să echipeze toate automobilele noi cu motoare Euro 5.
Aceeaşi condiţie va trebui respectată şi în cazul camioanelor şi vehiculelor comerciale uşoare noi, majoritatea dintre acestea fiind dotate în prezent cu motoare Euro 4.
Înaintea şedinţei de Guvern, preşedintele Băsescu şi premierul Tăriceanu au discutat, la Palatul Cotroceni, despre soluţiile pentru scutirea de la plata taxei de poluare auto în cazul maşinilor noi, în condiţiile crizei economice mondiale.
Guvernul a decis, de asemenea, micşorarea CAS cu 2% de la 1 ianuarie şi scăderea CAS cu 10% în următorii 4 ani.
Sursa: Mediafax
19.11.2008

Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Mureş a cuprins în acest an, în programe de formare profesională, peste 900 de şomeri, a anunţat miercuri directorul instituţiei, Reghina Fărcaş.

38% au solicitat şi urmat cursul de lucrător în comerţ. Pentru înscrierea la cursuri s-a ţinut seama de cerinţele de moment şi de perspectivă ale pieţei muncii mureşene, de opţiunile şi aptitudinile individuale ale şomerilor\\\', a arătat Fărcaş.
Aceasta a spus că, din cele 943 de persoane înscrise, au absolvit până în prezent aproape 500, iar la cursurile aflate în derulare participă un număr de 446 de şomeri.
AJOFM Mureş a organizat, în acest an, cursuri de calificare, iniţiere, specializare şi perfecţionare pentru operator calculator electronic şi reţele, bucătar, inspector resurse umane sau tehnician în turism, hotel şi alimentaţie, agricultor în culturi vegetale şi crescător de animale.
Sursa: Agerpres
19.11.2008

Conducerea fabricii de ciocolată Kraft din Braşov s-a întâlnit, miecuri, cu primarul Braşovului, pentru a discuta despre oferta de teren pe care municipalitatea este dispusă să o pună la dispoziţia companiei, însă decizia de închidere a fabricii rămâne neschimbată.

Doina Cavache, corporate affairs manager al Kraft Foods România, a declarat pentru că ofertele primăriei şi ale Consiliului Judeţean Braşov sunt foarte apreciate, însă momentan nu există nicio schimbare în decizia de închidere a fabricii de ciocolată şi mutarea acesteia în Bulgaria.
În ceea ce priveşte situaţia celor 440 de salariaţi care urmează să îşi piardă locurile de muncă, Cavache a precizat că momentan se negociază pachetul de salarii compensatorii pentru angajaţi şi, în plus, a angajat deja o firmă care să se ocupe cu plasarea angajaţilor către alte companii.
Primii angajaţi vor pleca din mai 2009.
Atât primarul George Scripcaru, cât şi preşedintele CJ Artistotel Căncescu au declarat că sunt dispuşi să ofere terenuri pe raza judeţului Braşov astfel încât fabrica de ciocolată, cu o tradiţie de aproxiamtiv o sută de ani în Braşov, să nu fie închisă.
Sindicaliştii şi conducerea fabricii se vor întâlni pe data de 24 noiembrie, la Viena, cu reprezentanţii tuturor filialelor companiei din Uniunea Europeană, pentru a discuta problemele fabricii din România.
Sursa: Agerpres
19.11.2008

Crucea Rosie Mureş riscă să rămână pe drumuri

Clădirea unde îşi desfăşura activitatea Crucea Rosie Mureş a fost retrocedată proprietarului de drept şi membrii acestei organizaţii pot fi daţi afară în orice moment.
Magda Bercea, directorul Crucea Roşie Mureş, a declarat pentru citynews.ro, că primăria municipiului Târgu- Mureş le-a promis că le caută un spaţiu corespunzător în care să-şi desfăşoare activitatea în continuare.
\\"Proprietarul imobilului în care avem sediul acum ne mai tolerează, dar nu se ştie până când. În orice moment putem fi aruncaţi în stradă\\", a mai spus Magda Bercea.
În următoarea sedinţă de Consiliu Local, care va fi cel mai probabil luna viitoare, se va pune în discuţie şi problema spaţiilor din domeniul public şi privat, printre care şi problema sediului Crucii Roşii Mureş, a informat, Marius Pascan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Mureş.
Acesta a precizat că pentru orice sediu există o listă lungă de aşteptare, iar Crucea Roşie va primi un sediu, în măsura în care se va găsi un spaţiu adecvat pentru continuarea activităţilor.
Sursa: Citynews
19.11.2008

La Ambulanţa Braşov este criză de personal

Inspectorii Autorităţii de Sănătate Publică au controlat secţiile Serviciului Judeţean de Ambulanţa Braşov. Concluzia finală a fost că activitatea Ambulanţei Braşov se desfăşoară cu respectarea legislaţiei în vigoare, fără a exista abateri. Singura problemă cu care se confruntă instituţia este lipsa de personal. Instituţia funcţionează subnormat, cu acordul sindicatului şi cu încadrarea în bugetul de venituri şi cheltuieli. În 2008, SAJ are aprobat în statutul de funcţii un număr de 336 de posturi faţă de 443 posturi ce reies din normarea realizată în conformitate cu Ordinul Ministerului Sănătăţii. Conducerea Ambulanţei a precizat că ar mai fi nevoie de cel puţin zece medici, dar din păcate, la concursurile organizate periodic nu se prezintă decât foarte puţini candidaţi.
Adrian Munteanu
19.11.2008

Rapidul “Harghita”, care va circula pe relaţia Braşov-Budapesta şi retur, va fi introdus în circulaţie luna viitoare de către CFR Călători.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Transporturilor, Tanczos Barna, noul tren intră în circulaţie în data de 14 decembrie şi asigură servicii de transport pe timp de zi, în completarea serviciilor oferite de rapidul de noapte Korona, care circulă între Braşov şi Budapesta. Tanczos spune că s-a luat decizia introducerii acestui tren în urma solicitărilor venite din partea autorităţilor publice din zona Transilvaniei. În plus, trenul Korona nu mai satisface cerinţele de confort ale unei anumite categorii de călători. Rapidul “Harghita” va circula cu vagoane furnizate de Admnistraţia de Cale Ferată Ungară, sunt dotate cu aer condiţionat şi asigură un grad de confort ridicat. Trenul va avea în componenţă vagon restaurant şi vagoane de dormit.
Ioana Dima
19.11.2008

Străzile comunale din comuna Sângeorgiu de Mureş sunt în plin proces de reparaţii!

Reparaţiile constau în greduire, aşezare de sol de piatră de diferite dimensiuni şi apoi cilindrare.
Într-o perioadă de 2 luni s-au finalizat drumuri pe o lungime totală de peste 30 de km, iar valoarea totală a lucrărilor, finanţate din buget local şi central, va ajunge la suma de 180 000 lei.
Conform unor surse din Primăria Sângeorgiu de Mureş, cele 42 de drumuri aflate în reparaţii în acest moment depăşesc cu mult numărul drumurilor reparate în această comună în toată perioada de după Revoluţie.
Adela Moldovan
19.11.2008

O profesoară de engleză din Miercurea Ciuc a recunoscut că şi-a ucis mama, pensionară, cu mai multe lovituri aplicate în zona capului, supărată fiind că aceasta îi făcea reproşuri legate de activitatea sa profesională

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita, procurorul Florin Braic, a afirmat că femeia de 42 de ani, a mers marţi seara la Poliţie şi a recunoscut că în urmă cu două săptămâni şi-a ucis mama. Ea a povestit că în data de 2 noiembrie pe fondul unor neînţelegeri mai vechi şi în urma reproşurilor pe care mama sa i le făcea în legătură cu activitatea sa profesională, aflându-se într-o stare de nervozitate, a lovit-o pe aceasta în cap cu un sucitor de făcut colaci secuieşti. După ce bătrâna a murit într-o baltă de sânge, fiica a sunat la numărul de urgenţă 112 şi a anunţat că şi-a găsit mama moartă în pat. Femeia se află în arest şi este cercetată pentru omor calificat, riscând să stea până la 25 de ani în închisoare.
Ioana Dima
19.11.2008

Elevii braşoveni sunt informaţii cu privire la legislaţia juridică

Aproximativ 20 de liceeni braşoveni au participat la primul curs de educaţie pe teme juridice, la Muzeul „Casa Mureşenilor”, lansat de Organizaţia non-guvernamentală Grupul pentru Iniţiativă Locală Corona şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov. Mesajul transmis este acela că fără o minimă alfabetizare juridică, nu te poţi considera protejat de legislaţie, instrument principal de guvernare a raporturile sociale. Liceenii vor învăţa chiar de la reprezentanţii Biroului Avocatului Poporului care sunt noţiunile pe care trebuie să le cunoască. La rândul lor, ei vor merge în şcolile pe care le reprezintă pentru a le prezenta colegilor cele învăţate, în cadrul unor dezbateri similare cu cele de la Muzeu. Întâlnirile de la muzeu vin în completarea programelor muzeale desfăşurate în acest an de instituţia culturală. Lansarea publică a acestui modul a avut loc în cadrul celei de-a cincea ediţii a proiectului de promovare a muzeelor braşovene, care se desfăşoară anual cu sprijinul Consiliului Judeţean.
Adrian Munteanu
19.11.2008

Bani pentru excelenţă la Tg Mureş!

Organizaţia „Salvaţi Copiii” organizează , joi, 20 noiembrie, în toate cele 12 filiale din ţară, mai multe evenimente care marchează 19 ani de la adoptarea de către ONU a Convenţiei cu Privire la Drepturile Copilului.
Convenţia a fost ratificată de majoritatea statelor lumii, printre care şi România, mai puţin însă Somalia şi Statele Unite ale Americii.
La nivelul judeţului Mureş, acest eveniment va fi marcat printr-o serie de acţiuni în şcoli şi licee, campanii stradale şi un concurs pe tema drepturilor copilului.
De asemenea, în premieră, la un hotel din centrul oraşului va fi organizată o seară de gală care are drept scop strângerea de fonduri pentru copiii cu performanţe deosebite şi cu o situaţie economică precară.
În acest sens va fi testată dărnicia firmelor şi personalităţilor târgumureşene care vor participa la o licitaţie a unor lucrări de artă, pictură, sculptură şi ceramică, primite ca donaţie din partea elevilor Şcolii de Arte din Tg Mureş.
Programul ”Împreună pentru Excelenţă” este realizat la Tg Mureş în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean care a pus la dispoziţia ONG-ului o listă cu 300 de copii din judeţ care au rezultate deosebite la învăţătură.
Au fost selectaţi 30 dintre aceştia care aveau o situaţie mai precară din punct de vedere financiar şi a fost realizată o anchetă socială la domiciliul acestora.
Într-un final, doar 10 elevi din clasele V-XII vor intra în programul de excelenţă deoarece sumele de bani care se preconizează a fi colectate sunt mai mici decât cele prevăzute iniţial.
De altfel, din cele 180 de firme mureşene invitate pentru a participa la program doar 15 au răspuns afirmativ, spune managerul de program al Organizaţiei „Salvaţi Copiii” Mureş, Adela Moraru.
Persoanele sau firmele care doresc să premieze excelenţa vor putea să o facă sub mai multe forme, chiar şi ulterior acestui eveniment.
Banii colectaţi vor fi constituiţi în burse de studiu şi vor fi depuşi în conturi bancare deschise pe numele copiiilor.
Cristina Bulbescu
19.11.2008

Secretarul II al Ambasadei SUA, la Miercurea Ciuc

Secretarul II al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Stephen Ruken, s-a aflat miercuri la Miercurea Ciuc unde a avut mai multe întâlniri de informare cu reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene cu lideri politici şi cu reprezentanţi ai societăţii civile româneşti şi maghiare. Diplomatul american a discutat, pentru început, cu episcopul ortodox al Covasnei şi Harghitei, P.S Ioan Selejan, despre relaţiile interetnice din zonă. Stephen Ruken s-a întâlnit apoi cu primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert şi cu preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, unde i s-a prezentat situaţia economică şi socială a judeţului. De asemenea, acesta a fost interesat de situaţia politică din sânul comunităţii maghiare şi de perspectivele politice de după alegerile din 30 noiembrie. Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a adăugat că i-a prezentat şi viziunea liderilor maghiari legată de autonomia teritorială.
Ioana Dima
19.11.2008

Preşedintele UDMR Marko Bela speră că Statele Unite ale Americii se vor implica mai activ în rezolvarea drepturilor minorităţilor naţionale şi în respectarea drepturilor omului.

Liderul UDMR a declarat miercuri, la Arcuş, în contextul unei întrebări legate de semnificaţia recentei vizite în judeţul Covasna a ataşatului pe probleme politice a Ambasadei Americii la Bucureşti, că în anii 90 Statele Unite au avut politică foarte activă în aceste domenii şi speră ca ele să revină în sfera de interes a preşedintelui ales şi a noului Guvern american.
Marko Bela a evitat să răspundă direct dacă vizita diplomatului american este „încurajatoare” în ce priveşte aspiraţiile de autonomie teritorială ale comunităţii maghiare din aşa-zisul Ţinut Secuiesc.
Ataşatul politic al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, Stephen Ruken, a efectuat marţi o vizită de informare în judeţul Covasna, unde s-a întâlnit cu autorităţile locale, precum şi cu lideri politici şi reprezentanţi ai societăţii civile româneşti şi maghiare pentru a afla detalii legate de viaţa socială, politică, economică a zonei şi convieţuirea celor două comunităţi.
Stephen Ruken s-a întâlnit cu lideri UDMR, ai Partidului Civic Maghiar şi ai Consiliului Naţional Secuiesc, precum şi cu deputatul PD-L Covasna, Petre Străchinaru, singurul parlamentar român din judeţ.
Mara Deleanu
19.11.2008

Castelele medievale şi moderne din România sunt în atenţia Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, dar şi a consiliului judeţean Mureş!

Cele două autorităţi au organizat în acest sens o conferinţă cu masă rotudă, împreună cu Fundaţia Castelul. La întâlnire au participat atât proprietarii de astfel de edificii-monumente istorice, cât şi reprezentanţi ai primăriilor din localităţile unde se află castelele.
În cadrul întâlnirii au fost expuse problemele actorilor publici şi privaţi referitoare la conservarea şi gestiunea castelelor medievale şi moderne.
Judeţul Mureş se poate lăuda cu cel mai mare număr de castele din ţară. Din cele 162 de castele din România, 26 sunt în acest judeţ, valea Mureşului fiind o zonă reprezentativă pentru Transilvania.
Din păcate, cele mai multe dintre aceste castele sunt în prezent degradate, ele fiind folosite în perioada comunistă ca sedii ale CAP-urilor, şcolilor de corecţie, sau drept crescătorii de pui sau porci, depozite pentru diferite fabrici ş.a.m.d.
Un astfel de exemplu este castelul de la Târnăveni, care a fost locul de întâlnire a nobililor deposedaţi în 1949. Edificiul s-a transformat într-un restaurant şi nu mai păstrează decât plăcuţa vechiului castel...
Pentru prima dată după 1990, dacă există un acord de concesiune între proprietarii de castele şi autorităţile locale, pot fi accesate fonduri gunernamentale de până la 25 000 de euro pentru repunerea în circuitul cultural şi turistic al acestor clădiri cu prestanţă.
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor invită proprietarii actuali ai castelelor şi autorităţile locale să se implice în accesarea fondurilor pentru restaurarea şi conservarea acestor monumente.
Din informaţiile oferite de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, reiese că din cele 21 de proiecte depuse în valoare totală de 443 de milioane de lei la Axa 5.1, din cadrul Programului Operaţional Regional, doar unul vizează castele şi palate: proiectul de reabilitare a Castelului Karoly din Satu Mare, cu o valoare de 6 milioane de euro.
Întâlnirea de la Tîrgu-Mureş este considerată de proprietarii de castele începutul unui act recuperator din punct de vedere moral. La conferinţa \\\\\\\'Castele medievale şi moderne din România, memorie, identitate şi proiecte de viitor\\\\\\\' au participat şi specialişti din domeniul arhitecturii şi conservării patrimoniului.
Adela Moldovan
19.11.2008

Mercurul termometrelor a coborât, miercuri dimineaţa, la Miercurea Ciuc, până la minus 12,6 grade Celsius, cea mai scăzută temperatură înregistrată în acest sezon.

Potrivit meteorologilor de la staţia meteo Miercurea Ciuc această valoare a fost înregistrată la ora 7.30 şi a fost favorizată de cerul senin. De asemenea, se semnalează brumă şi îngheţ uscat la sol. Şi în celelalte localităţi ale judeţului Harghita s-au înregistrat temperaturi negative. La Joseni au fost minus 11,5 grade Celsius, la Topliţa s-au înregistrat minus 10,7 grade, la Odorheiu Secuiesc au fost minus 8 grade şi la Bucin mercurul termometrelor a arătat minus 7,6 grade. În aceste condiţii, cel mai mult au de suferit şoferii care nu-şi pot porni maşinile dimineaţa dar şi cardiacii şi persoanele cu afecţiuni respiratorii.
Ioana Dima
19.11.2008

Cele mai scăzute temperaturi din acest sezon în judeţul Covasna au fost înregistrate, miercuri dimineaţă, când în comuna Comandău au fost minus 14 grade Celsius.

Primarul comunei Comandău, Kocsis Bela, spune că temperaturi scăzute au fost înregistrate, în mai multe localităţi din judeţul Covasna, valorile fiind cuprinse între minus 14 şi minus 6 grade Celsius.
La Sfântu Gheorghe termometrele au înregistrat minus 9 grade Celsius, iar în oraşul Baraolt minus 7 grade Celsius.
La Întorsura Buzăului, termometrele au indicat minus 8,5 grade Celsius.
Sursa: Mediafax
19.11.2008

Creştinii târgumureşeni de toate confesiunile sunt invitaţi să se pregătească sufleteşte de sărbătoarea Naşterii Domnului prin „ore de adoraţie euharistică”!

Parohia greco-catolică nr 1 din piaţa Bulgarilor din Tg Mureş organizează în postul Crăciunului, în fiecare joi, după Sfânta Liturghie de la ora 17, un program de exerciţii spirituale menite să pregătească sufletele creştinilor de sărbătoarea Naşterii Domnului din data de 25 decembrie.
Programul de rugăciune este intitulat „oră de adoraţie”, deoarece pe parcursul unei ore, pe Altar este expus Sfântul Sacrament iar crdincioşii se pot reculege, în linişte, conştientizând în inima lor prezenţa reală a Mântuitorului în Sfânta Taină a Euharistiei.De asemenea, Parohia ortodoxă Sf. Ana de pe Bd. Pandurilor din Tg Mureş organizează în fiecare zi de miercuri din Postul Naşterii Domnului, un ciclu de Seri Duhovniceşti.
După Slujba Vecerniei de la ora 17, un invitat va susţine o conferinţă participanţii având posibilitatea de a pune întrebări, de natură duhovnicească, invitatului.
Cristina Bulbescu

19.11.2008

„Deschide-ţi inima! Sunt la fel ca tine!”

Acesta este sloganul campaniei de conştientizare pentru elevi şi de solidarizare a comunităţii în legătură cu persoanele infectate cu virusul imunodeficienţei, cu ocazia marcării de anul acesta, a Zilei Mondiale de Luptă Anti Sida din data de 2 decembrie.
Acţiunile de la Tg Mureş au debutat miercuri la Colegiul Naţional Unirea unde circa 70 de elevi din clasele a IX-a şi a X-a au aflat despre modalităţile de prevenire a transmiterii infecţiei cu HIV şi a altor boli cu transmitere sexuală.
Campaniei de miercuri îi vor urma altele trei organizate în comunitate, în stradă sau în licee culminând cu o serie de acţiuni realizate în data de 2 decembrie în Piaţa Teatrului din Tg Mureş.
Atunci, târgumureşenii sunt invitaţi să realizeze împreună o fundă umană, ca simbol al conştientizării problematicii HIV/SIDA, al sprijinului şi înţelegerii pentru nevoile persoanelor care trăiesc cu boala imunodeficienţei.
Radio Tg Mureş este partener media la toate evenimentele organizate de Fundaţia Alături de Voi cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Anti-SIDA.
Cristina Bulbescu
19.11.2008

Luminile Crăciunului se vor aprinde doar în centrul Braşovului

De luni, în centrul oraşului au început pregătirile pentru sărbătorile de iarnă prin montarea diverselor ghirlande luminoase. După cum susţine primarul George Scripcaru, în acest an vor fi montate mai puţine accesorii luminoase în oraş, deoarece bugetul nu permite mai mult. După ce a rămas fără o sursă importantă de venituri la bugetul local, prin acel impozit pe tranzacţiile imobiliare, care a vitregit municipiul Braşov în acest an cu 35 de milioane de lei, primarul a decis să strângă punga. Din acest motiv, nu se va putea ilumina tot oraşul, ci doar unele artere din centru.
Adrian Munteanu

Alegeţi altă dată din arhivă:


_

Termeni de utilizare | |Despre MuresInfo | Parteneri MuresInfo | MuresInfo

Realizare & Copyright © 2002 - 2021 Mediafamily & MuresInfo
Anunturi online
Vizitorii au cautat pe pagina:
flash-onlinero, inchiriei garsioniere targu mures langa spital, tpwwwgooglecomurlsat, tpswwwgooglero, cachewllx_cyqgy0jmodul5muresinforoflashflashphpnumber_id312category_id9cmdshow_ccmica_publicitate vanzare mobila cu intarsie miraj, vanzare mobila cu intarsie miraj, cachevpppryi5e9ojterapielasermuresinforoflashflashphpnumber_id338category_id9cmdshow_cctirgu_mures vanzare mobila cu intarsie camera de zi miraj, tpwwwgooglecomsearch, tpwwwgooglecomsearch, flash online anunturi, cachewllx_cyqgy0jmodul5muresinforoflashflashphpnumber_id312category_id9cmdshow_ccmica_publicitate vanzare mobila camera de zi miraj, vanzare mobila camera de zi miraj -hotel -cazare, cv european format wordpad, tpwgooglewmuresinforoguestbookguestbookphpeintragen1personalitatiguestbookphp, suciu daniel mures remat, chirie mures flash, horoscop romanesc, chirii mures flash, tpswwwgooglecom, cv model, model cv europass completat in romana, cum se prepara apa de parfum, tpwwwgooglecomsearch, flash publicitate, radio son reghin anunturi mica publicitate

Curriculum Vitae, Model CV, Model scrisoare de intentie, Model CV European